De invloed van kleur in je interieur

DE INVLOED VAN KLEUR IN JE INTERIEURKleur en jouw stemming

Ieder huis straalt een gevoel uit, de bewoners creëren er een energie en sfeer. Met kleur voeg je stemming toe. Het kan een ruimte warmer of kouder laten voelen. De een houdt van een kleurrijk huis, de ander gebruikt het liefst zo min mogelijk tinten of vindt ton-sur-ton al druk genoeg. Uiteindelijk draait het om waar jij (en je huisgenoten) je gelukkig bij voelt en het beste in functioneert.

Kleur kan een diepgaand effect hebben op jouw eigen gevoel, comfort en energiepeil. Dus als je je huis (opnieuw) gaat inrichten, bedenk dan goed welke kleuren je wilt gebruiken en welke sfeer je wilt neerzetten in huis.


DE INVLOED VAN KLEUR IN JE INTERIEUR


Kleur en licht

Muren en gordijnen weerkaatsen licht in een ruimte. De kleur weerkaatst met het licht mee de ruimte in, dus ben je bewust van dat effect.

Natuurlijk licht of daglicht komt via een raam of dakraam een ruimte binnen. Hoe je dat doseert is aan jou. Lamplicht is verkrijgbaar in koel en warm licht. Ook met deze keuze beïnvloed je de beleving van de sfeer en kleur in huis. De combinatie van weerkaatsing met (natuurlijk en/of kunstmatig) licht maakt dat de kleurkeuze van jouw meubilair een belangrijke is.

Gekleurd meubilair zijn de objecten waar je alledaags het meeste mee te maken hebt, vaak grotere stukken en dus dominant in het zicht. Denk na over de kleur van het grootste meubelstuk, dat bepaalt namelijk de basis van je kleurenpalet. Bekijk vervolgens welke kleuren je daaraan wilt toevoegen.


DE INVLOED VAN KLEUR IN JE INTERIEUR


Kleur en ruimten

Ga je huis en jouw opties eens na. Ga jij voor neutraal of mag het knallen?
Kleine ruimtes zijn gebaat bij lichte tinten en materialen. Grote ruimtes kunnen comfortabeler aanvoelen met donkere tinten en materialen.
Heb je een kleur gekozen? Bekijk het effect dan altijd bij zowel daglicht als ook kunstlicht!

 DE INVLOED VAN KLEUR IN JE INTERIEUR

Kleur maakt persoonlijk

Ben je je bewust van de invloed van kleur in je interieur? Welke favoriete kleuren mogen niet missen in jouw huis?
Om jou te helpen zetten we hier enkele tips op een rij waar je mee aan de slag kunt:

 • Rood
  Een kamer waar weinig zon binnenkomt kan door gebruik van een roodtint warmer voelen. Met een rood meubel maak je een krachtig statement. Rood hoeft niet altijd de kleur te zijn van gevaar, het is ook de kleur van passie, avontuur en geluk. Rood laat je hart sneller kloppen. Als je graag rood in je interieur gebruikt, zorg dan dat de kleur niet te zeer domineert.
 • Blauw
  Koel, zakelijk of ruimte zijn gevoelens die blauwtinten al snel kunnen oproepen. De een voelt de luchtigheid van blauw en de ander denkt misschien aan een vakantie met azuurblauw water. Voor een kantoor of thuiswerkplek is blauw zeker een optie, omdat het je concentratie verhoogt en de geest kalmeert.
 • Groen
  De groentint kan je enorm aanmoedigen of juist geruststellen. Een groen meubel zorgt voor energie, harmonie en ontspanning. Groen is in een ruimte duidelijk aanwezig en kan ook veelzijdig gecombineerd worden met andere kleuren. Groen wordt ook vaak gebruikt om de natuur meer naar binnen te halen.
 • Geel
  Warm, comfortabel en een luxe gevoel kan een geeltint toevoegen aan een ruimte. Deze optimistische kleur brengt zeker leven in je interieur en trekt snel de aandacht van het oog. Geel kan een ruimte met betrekkelijk weinig zonlicht doen oplichten.
 • Oranje
  Diverse oranje tinten hebben verschillende uitwerkingen op je gevoel. De fellere tinten activeren speelsheid en bevorderen gezelligheid. De zachtere oranje tinten zijn een fijne afwisseling met fellere tinten of juist een combinatie met aardetinten. Een keuken of eetkamer is een goede plek om oranje te gebruiken. Het stimuleert namelijk de eetlust, humor en energie.
 • Roze
  Een kleur die echt niet alleen geschikt is voor een meisjeskamer. Sterker nog, roze tinten combineren goed met enorm veel andere kleuren. Zet je een eyecatcher in de woonkamer of creëer je juist een heel zorgzaam gevoel in de badkamer? Zacht roze tinten kalmeren, terwijl de felle magenta kan activeren.
 • Paars
  Een slaapkamer of woonkamer met paarstinten kan het gevoel geven van luxe, comfort en rust. Paars is een speciale kleur die indruk maakt en veel paarstinten in een ruimte kan al snel overdadig voelen. Het is ook een spirituele kleur die bezinning kan bevorderen, bijvoorbeeld in ruimtes in huis waar je bewust wil ontspannen met yoga of meditatie.
 • Wit
  De zuiverste kleur is stralend wit. Wittinten combineren ontzettend goed met andere kleuren en stralen in hun eenvoud. Het maakt de ruimte lichter, weerkaatst helder licht en geeft een hygiënisch gevoel. Wit kent talloze gradaties en elke nuance heeft een eigen effect in een ruimte.
 • Zwart
  De meest krachtige kleur is zwart met al zijn impact. Teveel zwart kan deprimerend werken, maar in de juiste verhouding met andere kleuren is het een krachtig statement. Voor een dramatisch en spraakmakend effect gebruik je zwart in combinatie met wit.
 • Grijs
  Er bestaan ongelofelijk veel grijstinten. Sommige zijn gemend uit puur wit en zwart, anderen worden beïnvloed door bijvoorbeeld net een paar procent geel waardoor ze warmer overkomen. Puur grijs heeft een streng karakter. Grijs kan een ruimte rust brengen, maar ook somber maken. Populaire donkere tinten zoals antraciet zijn vaak een goede vervanger voor als je zwart te donker vindt. 


DE INVLOED VAN KLEUR IN JE INTERIEUR
Vind je het lastig om te kiezen? Doe je eigen analyse!

Zet eens wat kleuren op papier en ga per kleur na wat je erbij voelt. Wat roept een kleur bij jou op? Word je er vrolijk van of niet? Associeer je deze kleur bij een gebeurtenis? Is het een kleur die je in jouw interieur wil laten terugkomen?

Zo ja, zie jij die kleur in de vorm van een bankstoel of vloerkleed? Of liever iets kleiner in een accessoire, bijvoorbeeld een plaid of poef?
Het kan soms ook een favoriet zijn voor een hele muur, maak dat geval de zorgvuldige overweging welke kleuren de grote meubelen in die ruimte krijgen.

 


Like More Colors?

Showroommodellen biedt jou volop kleur om jouw huis verder mee in te richten. 
Ga op zoek naar een kleurrijke binnenkomer >>