Le Corbusier

BIOGRAFIE
Charles Edouard Jeanneret (1878-1965) was van oorsprong een Zwitserse architect die zich begin jaren twintig in Parijs vestigde. Door zijn vernieuwende kijk op architectuur en stedenbouw is hij vooral bekend geworden onder de naam Le Corbusier.
Hij werd niet alleen herkend door de pijp die hij overal meenam, maar aan de strakke architectuur, het gebruik van nieuwe materialen zoals beton en staal en de brede gevelramen die veel licht doorlaten.
Centraal in Le Corbusier’s werk stond het idee dat een huis ‘de schatkist van het leven moet zijn’. Zijn visie heeft geresulteerd in een serie design zitmeubelen die nog steeds als tijdloze “schatten” worden gezien.


DESIGNMEUBELEN - SCHATTEN VAN LE CORBUSIER
Ondanks zijn vele projecten als architect vierde Le Corbusier echter een van zijn grootste successen binnen de designmeubelen. Samen met Pierre Jeanneret en Charlotte Perriand besloot hij in 1928 te gaan experimenteren met het ontwerpen van meubilair; schatten voor in huis, stukken die initieel ontwerpen waren voor de Parijse villa La Maison La Roche. Deze ontwerpen werden een succes tijdens het Salon d’Automne Installation in 1929. Nog eens een jaartje later, in 1930 zou het commercialiseren van de meubelstukken met telkens de prefix ‘LC-ontwerpen’,gemaakt van metaal, een feit zijn. De samenwerking tussen het drietal heeft tot 1937 geduurd met vele spraakmakende meubelontwerpen tot resultaat.

Le CorbusierLC-ONTWERPEN
Hoewel de oorspronkelijke meubellijn dus nadien nog stevig werd uitgebreid, blijven de oorspronkelijke LC-ontwerpen met hun verchroomde buizenstructuur (en de handtekening van de drie ontwerpers) het meest herkenbaar. Ze bleken dan ook een stijlbreuk met alle andere meubelstukken van die tijd, die veelal uit hout gemaakt waren. 


OVERLIJDEN
In augustus 1965, ging de toen 77-jarige Le Corbusier, tegen het advies van z’n dokters in, zwemmen in de Middellandse zee in, Zuid-Frankrijk. Badgasten troffen z’n levenloze lichaam aan. Een hartaanval zou de in 1930 tot Fransman genaturaliseerde Le Corbusier fataal zijn geworden.


CASSINA
De hele LC lijn wordt sinds het bedrijf in ’64 de licentie wist te verwerven tot op heden geproduceerd door het Italiaanse Cassina. En ook al lijkt het vaak of de ontwerpen slechts dateren uit de jaren ’70 – ’80, de ontwerpen zijn in essentie nog steeds identiek aan de oorspronkelijke schetsen van ruwweg 85 jaar terug. Dit toont aan dat Le Corbusier z’n tijd ver vooruit was, en daarmee een van de toonbeelden van het Modernisme werd.


BEKENDE ONTWERPEN VAN LE CORBUSIER
LC1 stoel of sling chair
LC2 de herkenbare eenzitter
LC3 het bredere broertje van de LC2
LC4 een chaise long die door zijn opbouw traploos kan worden ingesteld, van ruststand tot volledig rechtop.
LC5 sofa zonder armsteunen
LC6 de eerste tafel
LC7 de Swivel Chair
LC8 en LC9 krukjes
LC10-11 en 12 tafels
LC13 fauteuil wagon fumoir
LC14 tabouret kruk
LC15- 16 en 19 tafels
LC17 de welbekende kapstok

START JE ZOEKTOCHT BIJ SHOWROOMMODELLEN
De vele schatten van Cassina en Le Corbusier zijn regelmatig te vinden bij Showroommodellen.nl


Filters
Sort
display