Mies van der Rohe

BIOGRAFIE

Ludwig Mies van der Rohe werd geboren op 27 maart 1886 in het Duitse Aken. Toen hij 19 jaar was verhuisde hij naar Berlijn om te gaan werken voor de bekende architect en meubeldesigner Bruno Paul. Ondanks het gebrek aan een formele opleiding, werd het talent van Mies al snel erkend. Op zijn 26e opende hij daarom zijn eigen architectenbureau in Berlijn. Na een huwelijk van 6 jaar nam Mies de meisjesnaam van zijn moeder aan, vandaar dat hij zichzelf Ludwig Mies van der Rohe noemde.


STRAKKE LIJNEN
Kenmerkend voor de ontwerpen van de Duitser zijn de strakke lijnen en het gebruik van staal en glas. Hij wordt ook wel gezien als de geestelijk vader van de zogenaamde standaard-wolkenkrabber, een blok met stalen raamwerk en veel glas. 

LESS IS MORE 
Na de Eerste Wereldoorlog begon Duitsland zich te herstellen. Progressieve denkers riepen om een compleet nieuw architecturaal ontwerpproces, dat voortkwam uit het rationeel oplossen van problemen en een uiting van moderne structuren en materialen, in plaats van de oppervlakkige toepassing van klassieke gevels. Ook Mies van der Rohe zocht naar een nieuwe stijl die paste bij het moderne industriële tijdperk. 
Zijn motto werd “less is more.”

Het was rond deze tijd dat Mies van der Rohe werd gevraagd als directeur van het Bauhaus, de wereldberoemde architectuuropleiding in Duitsland. Zoals veel architecten begreep Mies van der Rohe het belang van het gebruiken van het juiste meubilair, om het doel van een gebouw te complimenteren. Zo bracht Mies van der Rohe’s architectuur hem tot het ontwerpen van meubilair.


HET DUITSE PAVILJOEN
In 1928 werd hij gevraagd om het Duitse Paviljoen voor de Internationale Expositie in Barcelona te ontwerpen. Dit zou later een van zijn twee grootste Europese meesterwerken worden en zijn inspiratie voor de welbekende Barcelona Chair. Het gebouw zou gebruikt worden voor de officiële opening van het Duitse gedeelte van de tentoonstelling.


GEBOORTE VAN DE BARCELONA CHAIR

“The chair is a very difficult object. Everyone who has ever tried to make one knows that. There are endless possibilities and many problems – the chair has to be light, it has to be strong, it has to be comfortable. It is almost easier to build a skyscraper than a chair,” aldus Mies over het ontwerpen van de stoel in 1930.


KNOLL, VITRA EN THONET

In 1938 verhuisde Mies van der Rohe naar de Verenigde Staten, waar hij bevriend raakte met de jonge studente Florence Schust. Tien jaar nadat zij Mies van der Rohe had ontmoet vekreeg ze de exclusieve rechten om de Barcelona collectie produceren. Er volgenden vervolgens naast Barcelona fauteuils ook een poef van Barcelona en een daybed. Samenwerkingen met Vitra en Thonet volgenden daarop waarop Mies nog enkele Fauteuils heeft ontworpen.

Mies overleed op 17 augustus 1969 in Chicago. Zijn laatste belangrijke werk was de Neue Nationalgalerie (1965-1968) in Berlijn.
Mies wordt tegenwoordig beschouwd als een van de belangrijkste pioniers op het gebied van moderne architectuur.


BEKENDE ONTWERPEN VAN MIES VAN DER ROHE

MR 90 Barcelona Miniatuur - Vitra
S533 N All Seasons Stoel - Thonet
Barcelona Chair - knoll
Barcelona Poef - Knoll 
Barcelona Daybed - knoll
S533 Fauteuil - thonet 


SHOWROOMMODELLEN
De ontwerpen van Knoll, Thonet, Vitra en  Mies van der Rohe zijn regelmatig te vinden bij Showroommodellen.nl